Tue. Feb 7th, 2023


Het gevaar dat gepaard gaat met de uitbarsting van de Mauna Loa-vulkaan in Hawaï lijkt grotendeels onder controle te zijn, bemoedigend nieuws voor vulkanologen die tientallen jaren hebben gewacht om gegevens te krijgen van zo’n goed waargenomen grote uitbarsting zonder de obstakels van aanhoudend gevaar.

Mauna Loa is ‘s werelds grootste vulkaan – gemeten naar oppervlakte, niet naar vernietigende kracht – en ondergaat momenteel zijn eerste uitbarsting sinds 1984.

“Dit soort evenementen zijn altijd erg spannend”, zegt vulkanoloog Kenneth H. Rubin van de Universiteit van Hawaï.

“Er zijn twee kanten aan de algemene discipline van het bestuderen van echt gevaarlijke natuurverschijnselen,” zei Rubin. Ten eerste is er het gevaar en ten tweede het “inherente wetenschappelijke belang” van de gebeurtenissen.

ZIE OOK:

Een grootschalige vulkaanuitbarsting brak opnieuw een indrukwekkend record

“De Mauna Loa-vulkaan en de Kilauea-vulkaan naast de deur behoren tot de meest uitbarstende vulkanen ter wereld en de meest uitgebarsten,” zei Rubin. Hij merkte ook op dat het Hawaii Volcano Observatory “het oudste moderne vulkaanobservatorium ter wereld” is en dat hij en zijn collega’s hard hebben gewerkt om “de voorspelbaarheid te verbeteren van hoe uitbarstingen zich zullen ontwikkelen, zo niet wanneer ze zullen beginnen.”

Met andere woorden, ze hebben lang gewacht en veel aandacht besteed aan het gevaar. Maar nu heeft al dat werk wetenschappers eindelijk de kans gegeven om zich alleen op de uitbarsting te concentreren als een natuurlijk fenomeen, wat op de lange termijn een potentiële zegen is voor ieders veiligheid.

Wat de uitbarsting van Mauna Loa ons kan leren

Zoals Rubin uitlegde, is het een potentieel perfecte storm van gegevens van satellieten, directe waarnemingen vanaf de grond, warmte- en gassensoren en – een van Rubins eigen specialiteiten – op straling gebaseerde waarnemingen.

Wanneer wetenschappers deze lava leren kennen, zullen ze dingen vragen als “Heeft het kristallen?” volgens Rubin, aangezien magmakristallisatie uitbarstingen helpt veroorzaken.

Als alternatief: “Is het allemaal glas?” vroeg Rubin, omdat dat een belangrijk effect zou hebben op de viscositeit van de lava, waardoor het min of meer vloeibaar zou worden en wetenschappers mogelijk het gevaar gemakkelijker zouden kunnen berekenen.

“Hoe groot zijn de bellen?” – nog een vraag van Rubin. De grootte en dichtheid van de bellen in de magmakamer lijken sterk te bepalen wanneer de uitbarsting stopt.

De belangrijkste van de vragen die Rubin naar eigen zeggen graag wil onderzoeken, is: “Waar komt dit magma precies vandaan?”

ZIE OOK:

Bekijk een live uitbarsting van Mauna Loa, de grootste actieve vulkaan op aarde

Hij legde uit dat Mauna Loa jarenlang werd beschouwd als klaar om uit te barsten. “We hebben bewijs dat er magma is geïnjecteerd [relatively recently] en niet oplaaide.”

Weten waar dat magma vandaan kwam, en dus hoe magma dat nog moet uitbarsten interageert met verser magma dat uit de mantel komt, kan waardevolle geheimen onthullen over de aard van toekomstige uitbarstingen.

Zoals verteld door vulkanoloog en frequente tv-presentator Jess Phoenix Atlantische Oceaan 29 november: “Dit geeft ons informatie over hoe vulkaanuitbarstingen zich ontwikkelen en ontvouwen. En hopelijk kunnen we die informatie gebruiken om beslissingen te nemen over de openbare veiligheid, zowel in Hawaï als in de rest van de wereld.”

Mauna Loa is sinds dit schrijven al enkele dagen aan het uitbarsten, met lava die uit twee lavastromende kloven stroomt, meestal naar het noordoosten. Vanaf maandag was al dat gesmolten gesteente langzaam naar de Daniel K. Inouye Highway geslopen, onderdeel van een vitaal wegennet dat de oost- en westkust van het Big Island met elkaar verbindt, maar de daadwerkelijke botsing van de lavaweg was nog ongeveer drie kilometer verwijderd .

kaart met de lavastroom ten noorden van Mauna Loa naar de lokale snelweg.


Krediet: USGS / publiek domein

Volgens een verklaring van maandag van de US Geological Survey (USGS) lijkt het er nog steeds op dat de lava contact zal maken met de snelweg. De stroom vertraagde afgelopen donderdagmiddag echter, dus wegafsluitingen zouden geen verrassing zijn en een grote verstoring van het leven op Big Island lijkt niet waarschijnlijk.

Ook was zondag de asdreiging verdwenen en werd de USGS-luchtvaartwaarschuwing verlaagd van code ROOD naar code ORANJE. Met andere woorden, piloten hoeven zich minder zorgen te maken over deeltjes van deze uitbarsting die hun motoren beschadigen dan voorheen.

Tijdens de lagere uitbarsting van Kilauea Puna in de zomer van 2018 – de laatste uitbarsting van Hawaï van vergelijkbare omvang – blies de vulkaan herhaaldelijk mensen met verwoestende lavabommen en veroorzaakte $ 800 miljoen aan materiële schade, waaronder de slow-motion vernietiging van hele stukken huizen.

Zie een vulkaan uitbarsten op Hawaï vanaf een veilige afstand

Zelfs als huisvesting niet wordt bedreigd, vormt de nieuwsgierigheid van de altijd aanwezige toeristen van Hawaï op zulke momenten een ander gevaar.

De USGS van zijn kant was voorzichtig en tweette dienovereenkomstig waarschuwingen. Maar er is ook is aanbevolen dat Twitter-gebruikers”krijg de hele dag goed zicht” van hun webcams. Volgens een verklaring van 1 december van de USGS over de uitbarsting, “wordt momenteel geen eigendom bedreigd.”

“Sommige mensen maken grapjes dat Hawaiiaanse vulkanen stijgende vulkanen zijn,” zei Rubin. Maar hij merkte op dat Mauna Loa op een hoogte ligt waar het koud is en de lavabron ontoegankelijk is voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

Bovendien houden de enorme omvang en de zachte berghelling van Mauna Loa het op een zeer veilige afstand van de meeste bezoekers. Bovendien is de lava “relatief vloeibaar en niet bijzonder gasrijk”.

“Alle vier deze dingen werken samen om het relatief koud te maken,” zei Rubin.

Toch, zei Rubin, betekenen gevaren uit het verleden zoals “bommen ter grootte van een auto”, “pyroclastische neerslag” en de dreiging van giftige gassen dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn naarmate de uitbarsting vorm krijgt.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *